Historiek van het Humanistisch Verbond Schoten - HV Schoten
Het Humanistisch Verbond Schoten werd op 9 februari 1977 opgericht door een handvol Schotense vrijzinnigen. De stichtingsvergadering vond plaats in het Koninklijk Atheneum van Schoten en werd bijgewoond door een vijftigtal aanwezigen. Gastspreker was prof. dr. Willy Calewaert, voormalig onderwijsminister. Het bestuur van het eerste uur bestond uit Raymond Dieltjens (voorzitter), Guy Bresseleers (secretaris) en een handjevol bestuurleden: René Lens, Jean Lefever, Karel Dieltjens , François De Meester en Theo Dierckx.
De start was zeker niet gemakkelijk: we hadden geen financiële middelen en onze contacten in de vrijzinnige wereld waren beperkt. Ook de samenwerking met de plaatselijke O.V.M.-afdeling verliep stroef: we werden als nieuwkomers wantrouwig bekeken…Voor sommige vrijzinnigen waren we te progressief, anderen vonden ons dan weer te behoudsgezind. En weer anderen meenden dat het overbodig of zelfs nefast was dat vrijzinnige humanisten zich organiseerden, een vooroordeel dat in de loop van de jaren jaren overwonnen werd. Overal wordt nu het belang van een sterk verenigingleven als remedie tegen verzuring en onverdraagzaamheid erkend, gelukkig maar.
Een van onze eerste activiteiten in die beginperiode was een gespreksavond over extreem-rechts in Vlaanderen, toen nog een zeer marginaal fenomeen. Ook een bezoek aan de toenmalige BRT en een avond over astrologie (met de vroegere HV-voorzitter Karel Cuypers) stonden op het programma.
In het begin van de jaren tachtig kwam er stilaan meer schwung in onze werking. Een aantal nieuwe bestuursleden kwamen het HV-bestuur versterken: Jan De Groof, Alice Roothooft, Eddy Moerloose, Lode De Belder, Piet Lavigne e.a Met hun medewerking werd in 1982 in het Kasteel van Schoten met een filmwerking van start gegaan. Kubricks “2001: A Space Odyssey” was de eerste film in onze reeks van maandelijkse filmvertoningen. Er zouden er nog een paar honderd volgen, met stijgend succes.
We organiseerden ook meer en meer gespreks-en debatavonden. Het HV-Schoten haalde Jef Geeraerts, Maurice De Wilde, Johan Anthierens, Jaap Kruithof, Hugo Van den Enden, Robbe de Hert, Frans Boenders, Ludo Abicht, Armand Pien en vele andere bekende en minder bekende gastsprekers naar het Kasteel van Schoten.
Thema’s die aan bod kwamen: euthanasie, mensenrechten, de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog, oosterse godsdiensten, het buitenlandse beleid van de VS, de situatie in het rijksonderwijs. We begonnen ook meer risico’s te nemen en concerten en cabaretoptredens te organiseren: Wannes Van de Velde, de Frivole Framboos en Schotenaar Luc Wyns Nu doet iedereen het, maar toen waren we bij de eerste verenigingen die een kwisavond programmeerden. Op de laatste editie (1989) daagden meer dan 150 geconcentreerde kwissers op!
In de jaren negentig begon het HV-Schoten pas echt op volle kracht te draaien. De filmvoorstellingen trokken massa’s volk en we begonnen nu ook cursussen op poten te zetten: onze jaarlijkse assertiviteitscursus en zelfs een paar keer een cursus creatief schrijven.
Sprekers die werden uitgenodigd waren o.a. Michel Vandenbosch, Etienne Vermeersch, Ludo Abicht, Yves Desmet, Staf Nimmegeers, Rik Devillé, Herman De Coninck en Kristien Hemmerechts.
We organiseerden nu ook gesprekscyclussen over wetenschap, alternatieve geneeskunde en New Age (met SKEPP), diverse levensbeschouwingen en godsdiensten (“God, met of zonder?”), “Omgaan met racisme”. Thema’s die toen goed in de markt lagen waren hedendaags heidendom en hekserij, vrijmetselarij, het Belgische migrantenbeleid, joodse cultuur en holocaust, de Islam, creationisme en evolutieleer, het boeddhisme (met Ulrich Libbrecht), vrijzinnigheid en politiek (met Koen Raes en Marc Elchardus), het Belgische rechtssysteem, atheïstische religiositeit (met Rik Pinxten), “De schaamte en de schrik: vrouwen over intimiteit en seks” (met Diane de Keyzer).
Ook onze culturele werking ging in stijgende lijn: multiculturele uitstappen (Molenbeek, de Turkse en joodse buurten in Antwerpen), concerten met o.a. Koen De Cauter, Juan Masondo en Dirk Van Esbroeck, Wannes Van de Velde en Amparo Cortes, Paul Rans, Patricia Beysens, Vera Coomans, theater met An Nelissen, Herbert Flack, Charles Cornette en Jef Demedts; kelderconcerten met Griekse en jiddische muziek. Het satirisch cabarettheater “De Zwarte Komedie” kreeg ons in die tijd bijna jaarlijks over de vloer… Voor onze Antwerpse stadswandelingen deden we beroep op “Antwerpen Averechts”. Later trokken we ook naar Brussel en Gent.
De samenwerking met andere HV-afdelingen verliep steeds vlotter. Eerst werd met HV-Schilde een aantal activiteiten opgezet, later werd HV-Regio Antwerpen Noord onze vaste partner. Dit resulteerde in een jaarlijks terugkerende cursus filosofie die heel wat bijval kende (50 deelnemers in 2006). De cursisten kregen zo de kans op een informele wijze kennis te maken met een aantal vrijzinnige Vlaamse filosofen: Jean-Paul Van Bendegem, Hubert Dethier, Johan Braeckman, Patrick Loobuyck, Gustaaf C. Cornelis, Eddy Borms, Ludo Abicht, Dirk Verhofstad e.a.
Ook onze filmwerking bleef aanslaan: we verhuisden van het Schotense Kasteel eerst naar De Kaekelaar, later naar zaal Forum en daarna terug naar De Kaekelaar Naast bekende kaskrakers zoals “Brokeback Mountain”, “Der Untergang” en “Amélie Poulain” vertoonden we ook minder bekende, maar daarom niet minder interessante films zoals “Bin Yip”, “Gegen die Wand” en “Osama”.
In die jaren kregen we ook een nieuwe naam: het Humanistisch Verbond (HV) werd de Humanistisch Vrijzinnige Vereniging (HVV). Niet iedereen was daar even gelukkig mee…
Rond 2010 trad een nieuwe generatie bestuursleden aan: Raymond Pays, Constant Carpentier, Mia Mortelmans, Wim d’Hondt en Marjan Joris werken nu samen met de vorige generatie bestuursleden. Sprekers die werden uitgenodigd waren o.m. Jean-Jacques Cassiman (“De genetische revolutie”), Wim Distelmans (“Een waardig levenseinde”), Walter Zinzen (“De vierde onmacht”) en Christine Van Broeckhoven (“Dementie”).
Onze filmwerking was nu een begrip Schoten en we haalden uitverkochte zalen (320 toeschouwers!) voor “Rundskop”, “Slumdog Millionaire” en “The Kite Runner”, maar ook minder gekende films kenden heel wat bijval.
Heel wat musea en theaters werden door ons bezocht: het MAS, de Mechelse Dossinkazerne, het Museum Dr. Guislain, het Red Star Line Museum, het Felixarchief, het Toneelhuis, het Zuidpooltheater.
Onder impuls van de nieuwe communicatieverantwoordelijke, Bruno Ghise, werd onze website grondig vernieuwd en waren wij nu ook op Facebook aanwezig. Jaarlijks terugkerende partners voor onze activiteiten waren het Schotense cultuurcentrum, De Maakbare Mens vzw, UPV en HV Regio Antwerpen-Noord. Gedurende enkele jaren kwam – met wisselend succes - een Zahirgespreksgroep o.l.v. Peter Algoet en Wim D’hondt bijeen.
Onze filmvoorstellingen bleven goed draaien en vanaf 2015 werd onze selectie ook op maandagnamiddag in De Kaekelaar geprogrammeerd. De maandelijkse dinsdagavondfilms bleven behouden. Succesfilms waren “Amour”, “Jagten”, “Boyhood” en “Son of Saul” en er was heel wat belangstelling voor onze gespreksavonden rond o.m. veganisme (Stijn Bruers), de Koran (Peter Derie), overbevolking (Dirk Draulans), de Syrische burgeroorlog (Ludo De Brabander), de Islam (Gie Goris) en Europa (Hendrik Vos).
We vermelden nog even dat enkele van onze bestuursleden ook op provinciaal en nationaal HVV-niveau een functie hebben. Wim D’hondt werd zelfs nationaal penningmeester van HVV.
Deze historiek geeft een beperkt beeld van onze werking: de voorbije decennia werd heel wat tot stand gebracht door een afdelingsbestuur dat natuurlijk voortdurend evolueerde en van samenstelling veranderde. Een sleutelrol speelden hierbij de opeenvolgende voorzitters, secretarissen en penningmeesters.
Even een overzicht:
Voorzitters:
1977 - 1978 Raymond Dieltjens
1978 - 1982 Jean Lefever
1982 - 1989 René Lens
1989 - 1991 Lydia Van Tichelt
1991 - 1994 Rob Perriëns
1994 - Els De Deken
Secretaris:
1977 - 1991 Guy Bresseleers
1991 - 2013 Elly Schouw
2013 - 2017 Wim D’hondt
Penningmeester:
1977 – 1980 François De Meester
1980 - 1983 Karel Dieltjens
1983 - 1990 Jan De Groof
1990 - 1993 Patrick Brichant
1993 - 1997 Lode De Belder
1997 - 2017 Guy Bresseleers
Secretaris-Penningmeester
2017- Guy Bresseleers
En niet te vergeten natuurlijk: de tientallen bestuursleden en medewerkers - te veel om hier op te sommen - die sinds 1977 hun steentje bijdroegen aan de groei en bloei van onze vereniging!
In 2017 hield onze papieren nieuwsbrief (het “Haveetje”) op met verschijnen. Alle leden en sympathisanten kregen vanaf dan een digitale nieuwsbrief toegestuurd. Datzelfde jaar vierden we ook ons veertigjarig bestaan met een academische zitting, een receptie en een concert in het Kasteel van Schoten. In heel Vlaanderen werd nu terug de naam "Humanistisch Verbond" gebruikt (in de plaats van het stroeve Humanistisch Vrijzinnige Vereniging).
Nadien haalden we nog een aantal bekende sprekers naar Schoten. Om er maar enkele te noemen: prof. dr. Bart Kerremans (Donald Trump), Hetty Helsmoortel (CRISPR), prof. dr. Johan Braeckman (Hoe maakbaar is de mens?), dr. Dirk Van Duppen (“De supersamenwerker”), Christophe Busch (Hoe komt de mens tot extreem geweld?), prof.dr. Petra De Sutter (“(Over)leven”). Ook aan de digitale revolutie, de geschiedenis van de vrouwenemancipatie en de klimaatopwarming werd aandacht besteed. Succesvolle filmvertoningen waren toen o.m. “Niet schieten”, “Green Book” “If Beale Street Could Talk” en “Call Me By Your Name”. Uitstappen gingen naar Brussel (Vlaams Parlement en het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen), Gent en Antwerpen (Middelheimmuseum, MUHKA, DIVA, Roma…)
Begin 2020 kwamen we dan in de coronastorm terecht. Heel wat geplande activiteiten moesten geschrapt of verschoven worden. Toch slaagden we er in een aantal films en lezingen te laten doorgaan, ook als was het met afstandsbeperkingen, mondmaskers en CO2-meter. Thema’s die aan bod kwamen waren de Bijbel, onze vrijheid van meningsuiting, samenzweringstheorieën, euthanasie (Jacinta De Roeck), corona en psychische gezondheid. Zelfs in coronatijden was er nog behoorlijke belangstelling voor onze filmvertoningen, met als uitschieters “Parasite”, “De Patrick” en “The Father”. Omdat fysieke bijeenkomsten beperkt werden kozen we enkele keren voor digitale zoomlezingen en vergaderingen, vaak in samenwerking met HV-Schijnvallei.
In 2022 vierden we een verjaardag: veertig jaar lang vertoonden we in samenwerking met het Schotense Cultuurcentrum elk jaar acht recente kwaliteitsfilms! Dat jaar trakteerden we onze leden ook met een receptie en gratis etentje in restaurant "De Riddershoeve".
De coronaperiode lag nu achter ons en de belangstelling voor onze activiteiten ging terug de hoogte in. Gastsprekers waren o.a. Stefan Blommaert (China), Willie Van Peer (Waarom onstond godsdienst?) en Barbara Ceuleers (Het euthanasieverhaal van haar vader). Onze uitstappen brachten ons in het Leienpaleis, het KMSKA en het wijndomein Vigna. Filmtoppers waren "Madres Paralelas", "Close", "Tori et Lokita" en vooral "De Acht Bergen". In totaal kwamen op de twee vertoningen van deze film (november 2023) ruim vijfhonderd mensen af!
Guy Bresseleers, december 2023
De start was zeker niet gemakkelijk: we hadden geen financiële middelen en onze contacten in de vrijzinnige wereld waren beperkt. Ook de samenwerking met de plaatselijke O.V.M.-afdeling verliep stroef: we werden als nieuwkomers wantrouwig bekeken…Voor sommige vrijzinnigen waren we te progressief, anderen vonden ons dan weer te behoudsgezind. En weer anderen meenden dat het overbodig of zelfs nefast was dat vrijzinnige humanisten zich organiseerden, een vooroordeel dat in de loop van de jaren jaren overwonnen werd. Overal wordt nu het belang van een sterk verenigingleven als remedie tegen verzuring en onverdraagzaamheid erkend, gelukkig maar.
Een van onze eerste activiteiten in die beginperiode was een gespreksavond over extreem-rechts in Vlaanderen, toen nog een zeer marginaal fenomeen. Ook een bezoek aan de toenmalige BRT en een avond over astrologie (met de vroegere HV-voorzitter Karel Cuypers) stonden op het programma.
In het begin van de jaren tachtig kwam er stilaan meer schwung in onze werking. Een aantal nieuwe bestuursleden kwamen het HV-bestuur versterken: Jan De Groof, Alice Roothooft, Eddy Moerloose, Lode De Belder, Piet Lavigne e.a Met hun medewerking werd in 1982 in het Kasteel van Schoten met een filmwerking van start gegaan. Kubricks “2001: A Space Odyssey” was de eerste film in onze reeks van maandelijkse filmvertoningen. Er zouden er nog een paar honderd volgen, met stijgend succes.
We organiseerden ook meer en meer gespreks-en debatavonden. Het HV-Schoten haalde Jef Geeraerts, Maurice De Wilde, Johan Anthierens, Jaap Kruithof, Hugo Van den Enden, Robbe de Hert, Frans Boenders, Ludo Abicht, Armand Pien en vele andere bekende en minder bekende gastsprekers naar het Kasteel van Schoten.
Thema’s die aan bod kwamen: euthanasie, mensenrechten, de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog, oosterse godsdiensten, het buitenlandse beleid van de VS, de situatie in het rijksonderwijs. We begonnen ook meer risico’s te nemen en concerten en cabaretoptredens te organiseren: Wannes Van de Velde, de Frivole Framboos en Schotenaar Luc Wyns Nu doet iedereen het, maar toen waren we bij de eerste verenigingen die een kwisavond programmeerden. Op de laatste editie (1989) daagden meer dan 150 geconcentreerde kwissers op!
In de jaren negentig begon het HV-Schoten pas echt op volle kracht te draaien. De filmvoorstellingen trokken massa’s volk en we begonnen nu ook cursussen op poten te zetten: onze jaarlijkse assertiviteitscursus en zelfs een paar keer een cursus creatief schrijven.
Sprekers die werden uitgenodigd waren o.a. Michel Vandenbosch, Etienne Vermeersch, Ludo Abicht, Yves Desmet, Staf Nimmegeers, Rik Devillé, Herman De Coninck en Kristien Hemmerechts.
We organiseerden nu ook gesprekscyclussen over wetenschap, alternatieve geneeskunde en New Age (met SKEPP), diverse levensbeschouwingen en godsdiensten (“God, met of zonder?”), “Omgaan met racisme”. Thema’s die toen goed in de markt lagen waren hedendaags heidendom en hekserij, vrijmetselarij, het Belgische migrantenbeleid, joodse cultuur en holocaust, de Islam, creationisme en evolutieleer, het boeddhisme (met Ulrich Libbrecht), vrijzinnigheid en politiek (met Koen Raes en Marc Elchardus), het Belgische rechtssysteem, atheïstische religiositeit (met Rik Pinxten), “De schaamte en de schrik: vrouwen over intimiteit en seks” (met Diane de Keyzer).
Ook onze culturele werking ging in stijgende lijn: multiculturele uitstappen (Molenbeek, de Turkse en joodse buurten in Antwerpen), concerten met o.a. Koen De Cauter, Juan Masondo en Dirk Van Esbroeck, Wannes Van de Velde en Amparo Cortes, Paul Rans, Patricia Beysens, Vera Coomans, theater met An Nelissen, Herbert Flack, Charles Cornette en Jef Demedts; kelderconcerten met Griekse en jiddische muziek. Het satirisch cabarettheater “De Zwarte Komedie” kreeg ons in die tijd bijna jaarlijks over de vloer… Voor onze Antwerpse stadswandelingen deden we beroep op “Antwerpen Averechts”. Later trokken we ook naar Brussel en Gent.
De samenwerking met andere HV-afdelingen verliep steeds vlotter. Eerst werd met HV-Schilde een aantal activiteiten opgezet, later werd HV-Regio Antwerpen Noord onze vaste partner. Dit resulteerde in een jaarlijks terugkerende cursus filosofie die heel wat bijval kende (50 deelnemers in 2006). De cursisten kregen zo de kans op een informele wijze kennis te maken met een aantal vrijzinnige Vlaamse filosofen: Jean-Paul Van Bendegem, Hubert Dethier, Johan Braeckman, Patrick Loobuyck, Gustaaf C. Cornelis, Eddy Borms, Ludo Abicht, Dirk Verhofstad e.a.
Ook onze filmwerking bleef aanslaan: we verhuisden van het Schotense Kasteel eerst naar De Kaekelaar, later naar zaal Forum en daarna terug naar De Kaekelaar Naast bekende kaskrakers zoals “Brokeback Mountain”, “Der Untergang” en “Amélie Poulain” vertoonden we ook minder bekende, maar daarom niet minder interessante films zoals “Bin Yip”, “Gegen die Wand” en “Osama”.
In die jaren kregen we ook een nieuwe naam: het Humanistisch Verbond (HV) werd de Humanistisch Vrijzinnige Vereniging (HVV). Niet iedereen was daar even gelukkig mee…
Rond 2010 trad een nieuwe generatie bestuursleden aan: Raymond Pays, Constant Carpentier, Mia Mortelmans, Wim d’Hondt en Marjan Joris werken nu samen met de vorige generatie bestuursleden. Sprekers die werden uitgenodigd waren o.m. Jean-Jacques Cassiman (“De genetische revolutie”), Wim Distelmans (“Een waardig levenseinde”), Walter Zinzen (“De vierde onmacht”) en Christine Van Broeckhoven (“Dementie”).
Onze filmwerking was nu een begrip Schoten en we haalden uitverkochte zalen (320 toeschouwers!) voor “Rundskop”, “Slumdog Millionaire” en “The Kite Runner”, maar ook minder gekende films kenden heel wat bijval.
Heel wat musea en theaters werden door ons bezocht: het MAS, de Mechelse Dossinkazerne, het Museum Dr. Guislain, het Red Star Line Museum, het Felixarchief, het Toneelhuis, het Zuidpooltheater.
Onder impuls van de nieuwe communicatieverantwoordelijke, Bruno Ghise, werd onze website grondig vernieuwd en waren wij nu ook op Facebook aanwezig. Jaarlijks terugkerende partners voor onze activiteiten waren het Schotense cultuurcentrum, De Maakbare Mens vzw, UPV en HV Regio Antwerpen-Noord. Gedurende enkele jaren kwam – met wisselend succes - een Zahirgespreksgroep o.l.v. Peter Algoet en Wim D’hondt bijeen.
Onze filmvoorstellingen bleven goed draaien en vanaf 2015 werd onze selectie ook op maandagnamiddag in De Kaekelaar geprogrammeerd. De maandelijkse dinsdagavondfilms bleven behouden. Succesfilms waren “Amour”, “Jagten”, “Boyhood” en “Son of Saul” en er was heel wat belangstelling voor onze gespreksavonden rond o.m. veganisme (Stijn Bruers), de Koran (Peter Derie), overbevolking (Dirk Draulans), de Syrische burgeroorlog (Ludo De Brabander), de Islam (Gie Goris) en Europa (Hendrik Vos).
We vermelden nog even dat enkele van onze bestuursleden ook op provinciaal en nationaal HVV-niveau een functie hebben. Wim D’hondt werd zelfs nationaal penningmeester van HVV.
Deze historiek geeft een beperkt beeld van onze werking: de voorbije decennia werd heel wat tot stand gebracht door een afdelingsbestuur dat natuurlijk voortdurend evolueerde en van samenstelling veranderde. Een sleutelrol speelden hierbij de opeenvolgende voorzitters, secretarissen en penningmeesters.
Even een overzicht:
Voorzitters:
1977 - 1978 Raymond Dieltjens
1978 - 1982 Jean Lefever
1982 - 1989 René Lens
1989 - 1991 Lydia Van Tichelt
1991 - 1994 Rob Perriëns
1994 - Els De Deken
Secretaris:
1977 - 1991 Guy Bresseleers
1991 - 2013 Elly Schouw
2013 - 2017 Wim D’hondt
Penningmeester:
1977 – 1980 François De Meester
1980 - 1983 Karel Dieltjens
1983 - 1990 Jan De Groof
1990 - 1993 Patrick Brichant
1993 - 1997 Lode De Belder
1997 - 2017 Guy Bresseleers
Secretaris-Penningmeester
2017- Guy Bresseleers
En niet te vergeten natuurlijk: de tientallen bestuursleden en medewerkers - te veel om hier op te sommen - die sinds 1977 hun steentje bijdroegen aan de groei en bloei van onze vereniging!
In 2017 hield onze papieren nieuwsbrief (het “Haveetje”) op met verschijnen. Alle leden en sympathisanten kregen vanaf dan een digitale nieuwsbrief toegestuurd. Datzelfde jaar vierden we ook ons veertigjarig bestaan met een academische zitting, een receptie en een concert in het Kasteel van Schoten. In heel Vlaanderen werd nu terug de naam "Humanistisch Verbond" gebruikt (in de plaats van het stroeve Humanistisch Vrijzinnige Vereniging).
Nadien haalden we nog een aantal bekende sprekers naar Schoten. Om er maar enkele te noemen: prof. dr. Bart Kerremans (Donald Trump), Hetty Helsmoortel (CRISPR), prof. dr. Johan Braeckman (Hoe maakbaar is de mens?), dr. Dirk Van Duppen (“De supersamenwerker”), Christophe Busch (Hoe komt de mens tot extreem geweld?), prof.dr. Petra De Sutter (“(Over)leven”). Ook aan de digitale revolutie, de geschiedenis van de vrouwenemancipatie en de klimaatopwarming werd aandacht besteed. Succesvolle filmvertoningen waren toen o.m. “Niet schieten”, “Green Book” “If Beale Street Could Talk” en “Call Me By Your Name”. Uitstappen gingen naar Brussel (Vlaams Parlement en het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen), Gent en Antwerpen (Middelheimmuseum, MUHKA, DIVA, Roma…)
Begin 2020 kwamen we dan in de coronastorm terecht. Heel wat geplande activiteiten moesten geschrapt of verschoven worden. Toch slaagden we er in een aantal films en lezingen te laten doorgaan, ook als was het met afstandsbeperkingen, mondmaskers en CO2-meter. Thema’s die aan bod kwamen waren de Bijbel, onze vrijheid van meningsuiting, samenzweringstheorieën, euthanasie (Jacinta De Roeck), corona en psychische gezondheid. Zelfs in coronatijden was er nog behoorlijke belangstelling voor onze filmvertoningen, met als uitschieters “Parasite”, “De Patrick” en “The Father”. Omdat fysieke bijeenkomsten beperkt werden kozen we enkele keren voor digitale zoomlezingen en vergaderingen, vaak in samenwerking met HV-Schijnvallei.
In 2022 vierden we een verjaardag: veertig jaar lang vertoonden we in samenwerking met het Schotense Cultuurcentrum elk jaar acht recente kwaliteitsfilms! Dat jaar trakteerden we onze leden ook met een receptie en gratis etentje in restaurant "De Riddershoeve".
De coronaperiode lag nu achter ons en de belangstelling voor onze activiteiten ging terug de hoogte in. Gastsprekers waren o.a. Stefan Blommaert (China), Willie Van Peer (Waarom onstond godsdienst?) en Barbara Ceuleers (Het euthanasieverhaal van haar vader). Onze uitstappen brachten ons in het Leienpaleis, het KMSKA en het wijndomein Vigna. Filmtoppers waren "Madres Paralelas", "Close", "Tori et Lokita" en vooral "De Acht Bergen". In totaal kwamen op de twee vertoningen van deze film (november 2023) ruim vijfhonderd mensen af!
Guy Bresseleers, december 2023